StudieKeuze
Facility Management
Is het iets voor jou?
Wat houdt het in?
Facilitaire dienstverlening is een breed begrip, waaronder vele verschillende beroepen onder vallen. Al deze beroepen hebben één ding met elkaar gemeen: ze ondersteunen bedrijven bij de uitvoering van hun kerntaken. Zonder facilitaire diensteverleners zouden organisaties en bedrijven niet kunnen functioneren (Facility Services college, z.j.). Facilitaire dienstverlening helpt organisaties en bedrijven bij het uitvoeren van huishoudelijke en logistieke taken als opslag, bevoorrading en distributie van goederen, schoonmaken, maaltijden verzorgen en onderhoud (Politieacademie, 2014). Binnen de opleiding staat de motto: “Denkers met daadkracht” bovenaan. Dit houdt in dat je na je opleiding in staat bent om goede strategische beslissingen te nemen, maar ook organisatorisch en praktisch bent ingesteld (carrièretijger, 2016).
Beroepsperspectief
Met de opleiding facilitaire dienstverlening kun je bij de facilitaire dienst van allerlei bedrijven en instellingen werken. Deze wijken af van zorginstellingen tot banken, van ministeries tot hotels of bijvoorbeeld van scholen tot schoonmaakbedrijven. Eigenlijk kan men dus terecht bij alle aanbieders van facilitaire diensten en alle organisaties die in grote gebouwen werken. Facilitaire dienstverlening zorgt ervoor dat de desbetreffende gebouwen goed gebruikt kunnen worden door medewerkers en bewoners. Als medewerker facilitaire dienstverlening verricht men ondersteunend werk voor de facilitaire dienst. Het is heel afwisselend werk, men heeft een belangrijke rol en kan op allerlei plekken ingezet worden (flexibiliteit). Bijvoorbeeld als huismeester, magazijnmedewerken, conciërge etc. (ROC Leiden, z.j.). Volgens Nationale Beroepengids (z.j.) verdient een Facilitair Medewerker van €1.300 tot €2.500.

Toekomstmogelijkheden
Omdat men als Facilitair Medewerker bij allerlei soorten bedrijven kan werken, is er veel vraag naar (NationaleBeroepengids.nl, z.j.). Zoals op de website van de Haagse Hoogeschool (De Haagse Hogeschool, z.j.) te lezen is begint men de studie in startersfuncties. Dit zijn bijvoorbeeld functies zoals junior inkoper, evenementenorganisator, teamleider van een facilitaire servicedesk of consultant bij een facilitair adviesbureau (De Haagse Hogeschool, z.j.). Men kan werken als (assistent) facility manager bij een facilitair bedrijf (bijvoorbeeld een cateringbedrijf). Daarnaast kan men binnen een bedrijf een (assistent-) managersfunctie innemen waar de facilitaire organisatie centraal staat (bijvoorbeeld binnen de gezondheidszorg, de defensie) (Carrièretijger, z.j.). Als men meer ervaring opdoet heeft men de mogelijkheid om door te groeien. Dan kan men functies van een facilitair manager en een leidinggevende functie innemen. Ook kan men werken als inkoopmanager, eventmanager, consultant en cateringmanager (HBO START, z.j.).
Maar doordat men na het afronden van de studie veel concurrentie van afgestudeerde studenten van andere managementopleidingen heeft, is het niet eenvoudig een baan op niveau te vinden (Carrièretijger, z.j.). Ook de Hogeschool HAN schrijft dat de baankans na het afronden van de studie tot 2018 slecht is en dat het percentage van afgestudeerden die werk vinden in het vakgebied maar bij 8,5% ligt. Bovendien sluit het niveau van werk binnen 1,5 jaar na het afstuderen tot 55% aan bij het niveau van de opleiding. HBO START (z.j.) schrijft ook dat de prognoses voor het vakgebied niet best zijn. Maar in de praktijk vinden de afgestudeerden best een baan met een gemiddeld salaris (HBO START, z.j.).