StudieKeuze
TOEGEPASTE PSYCHOLOGIE
Is het jouw toekomst?
Toekomstmogelijkheden
De arbeidsmarkt van de toegepaste psycholoog is nog jong en ontwikkelt zich daardoor snel. Volgens de Keuzegids 2016 (2015) heeft de eerste generatie van afgestudeerden een zwakke positie op de arbeidsmarkt ingenomen. Na een jaar was nog één op de zes zonder werk en vele afgestudeerde hebben voor een vervolgstudie gekozen. Zoals in de Keuzegids 2016 (2015) te lezen is, verbetert de situatie in de komende jaren waarschijnlijk niet. Ook de Hogeschool HAN schrijft over het beroepsperspectief na het afronden van de studie toegepaste psychologie. De baankans tot 2018 is matig. 1,5 jaar na het afronden van de studie zijn 19% van de afgestudeerden werkloos en maar 38% werken op het niveau van de studie.
Als men de studie op hbo-niveau volgt moet men er rekenen mee houden dat men met mensen die psychologie op wo-niveau hebben gestudeerd om werk concurreert (HAN, z.j.). En zoals de toegepastpsycholoog.nl (2014) schrijft zijn er in het algemeen niet veel vacatures voor toegepaste psychologen.
De toegepaste psycholoog neemt testen af, maakt praktijkonderzoeken, traint, begeleidt en coacht mensen. Beroepen die men na het afstuderen dus kan innemen zijn bijvoorbeeld onderzoeker, mediator, loopbaanadviseur of comsumentenvoorlichter. De kennis over de mens en de psyché, die men in de opleiding heeft opgedaan, gebruikt men in de praktijk om problemen op te lossen. Men is dus niet bevoegd om zelfstandig als psycholoog of therapeut te kunnen werken zoals de universitaire opleiding psychologie. Het lijkt dat er veel werkmogelijkheden zijn, maar in de praktijk zijn er weinig banen op hbo-niveau. Dat heeft het gevolg dat vele toegepaste psychologen werkeloos zijn (Keuzegids 2015, z.j.).
Beroepsperspectief
Na de brede opleiding kan men werken als bijvoorbeeld arbeidspsycholoog, Arbo-begeleider, hoofd personeelszaken , jongerenhulpverlener, maatschappelijk begeleider of marketing manager. (Carrièretijger, z.j.). Maar ook de functies van een trainer, marktonderzoeker, preventiewerker, loopbaanbegeleider en medewerker werving- en selectiebureau kan men innemen. Volgens Qompas Studiekeuze (2016) is het bruto startsalaris van een afgestudeerde toegepaste psycholoog €2300. Na één jaar ervaring in het werkveld kan dit salaris opstromen naar €2500 per maand. Wil je als toegepaste psycholoog doorstromen naar een hogere functie, dan kun je een master volgen waaruit je kan doorstromen naar een functie in een hogere schaal. Ook zal het per bedrijf verschillen of je binnen de organisatie door zal kunnen stromen (intermediar, 2015). De hoofdtaak van een toegepast psycholoog is aan individuele en maatschappelijke oplossingen bij te dragen. Daarbij horen bijvoorbeeld situaties als volgt: voorlichtingscampagnes opzetten tegen virtueel pesten, sociaal angstige mensen helpen dat ze meer in de hand nemen, juiste personen voor een functie vinden, ouderen helpen dat ze langer deel kunnen nemen aan de arbeidsmarkt.
Wat houdt het in?
In de hbo-studie “Toegepaste psychologie” leert men tijdens observatietrainingen, stage en workshops, praktische beroepsvaardigheden die men later kan toepassen in het werk. Hierin begeleidt, traint, adviseert en coacht men mensen binnen organisaties, om individuele en/of bedrijfsgerichte problemen praktisch op te lossen.
Men wordt dus niet tot een wetenschappelijk onderzoeker opgeleid, zoals in de universitaire opleiding. Maar veel theoretische kennis doet men wel op. Door modules, zoals bijvoorbeeld Klinisch Psychologie, leert men meer over psychologische ziektebeelden en gedragsafwijkingen. Van deze algemene psychologische kennis kan men ook gebruik maken bij het oplossen van problemen (Carrièretijger, z.j.).
Vier werkvelden staan in de opleiding centraal. Het eerste werkveld is "onderwijs en ontwikkeling". De toegepaste psycholoog begeleidt kinderen van hun geboorte tot een jaar of 25. Dus tot het afronden van hun opleiding. Tijdens de begeleiding wordt de normale maar ook een abnormale ontwikkeling ondersteund. Het werkveld "consument en maatschappij" richt zich op het bevorderen van veranderingen van het menselijk gedrag. Om de (geestelijke) gezondheidszorg, gevangeniswezen, hulpverlening of welzijnswezen gaat het in het werkveld "gezondheid, zorg en welzijn". Men werkt met kleinen groepen of individuen met verschillende leeftijden en helpt dat ze gezond kunnen leven. In het vierde werkveld "Arbeid en organisatie" gaat het om de afstemming tussen de mens, hun werk en de organisatie (Hogeschool van Amsterdam, 2015).
"De opleiding heeft voor mij de ideale combinatie: een flinke dosis theorie en daarnaast meteen praktijkgericht kunnen werken."

Melissa van de Stolpe (20) - eerstjaars student Toegepaste Psychologie